Miami opäť zdolalo Indianu, obhajca v sérii vedie už 3:1

27.05.2014 Celý región

New York 27. mája (TASR) - Basketbalisti Miami zvíťazili v noci na utorok vo štvrtom zápase finále play off Východnej konferencie zámorskej NBA nad Indianou 102:90. V sérii hranej na štyri víťazstvá vedú Heat už 3:1 a ako obhajcov titulu ich len jediný triumf delí od postupu do súboja o ligový primát. Piaty duel konferenčného finále je na programe v noci na štvrtok na palubovke Indiany.

Pondelkový zápas mal na radosť vypredanej American Airlines Arena jednoznačný priebeh. Domáci Chris Bosh nechal zabudnúť na nevýrazné výkony z predchádzajúcich stretnutí, sám zaznamenal prvých osem bodov súboja a Heat najmä vďaka nemu vôbec po prvý raz v sérii proti Indiane vyhrali prvú štvrtinu (27:19). Hostia v druhej časti hry pritvrdili v obrane, dôležitými košmi sa prezentoval Paul George a Pacers sa do polčasu podarilo znížiť manko na rozdiel piatich bodov (49:44). Po zmene strán však už palubovka patrila iba domácemu mužstvu. Heat vstúpili do tretej štvrtiny sériou 7:0 a od toho momentu svoj náskok už len zvyšovali. I keď v jednom momente viedlo Miami až o 23 bodov, Pacers nezložili zbrane a sériou 15:3 sa snažili zdramatizovať zápas. Heat však využili svoje bohaté skúsenosti z bojov v play off a náskok si pohodlne ustrážili.

Prekonal legendu

Bosh celkovo nastrieľal 25 bodov, čo bol takmer súčet jeho produktivity z predchádzajúcich troch duelov konferenčného finále. "Pred zápasom som mu povedal, že dnes bude hrať dobre. Chris je skvelý hráč, ale v minulých stretnutiach sa mu nedarilo podľa predstáv," pochválil svojho tímového kolegu LeBron James, ktorý bol ako tradične hlavnou ofenzívnou zbraňou floridského mužstva. Domáci líder k 32 bodom pridal aj desať doskokov a päť asistencií. Zároveň sa mu podarilo prekonať historický rekord legendárneho Michaela Jordana, keď pondelkový duel bol pre Jamesa už 74. v play off, v ktorom zaznamenal viac ako 25 bodov, 5 doskokov, 5 asistencií.

Hráč Miami Heat LeBron James (vľavo) smečuje na kôš cez Paula Georgea Foto: TASR/AP
Dôležitým ukazovateľom v prospech Miami bola aj štatistika trestných hodov. Heat zásluhou svojej energickej útočnej hry a častého vnikania pod kôš mali "šestky" 34/30, hostia ich hádzali iba 17 (premenili 11). "Dnes nás zdolali spoza čiary trestných hodov," komentoval duel George, ktorý bol s 23 bodmi najlepším strelcom Pacers. Ich tréner Frank Vogel chlapsky uznal kvality súpera. "Heat sú najlepším ofenzívnym tímom v súťaži. Nie som sklamaný z výkonu mojich zverencov, pretože až na malé chybičky hrali skutočne výborne, sklamaný som z výsledku," smútil po zápase Vogel. Jeho náprotivok na miamskej lavičke Erik Spoelstra naopak žiaril spokojnosťou. "Súhlasím s kolegom, Indiana hrala dnes skutočne veľmi dobre. My sme však predviedli jeden z najlepších výkonov v tohtoročnom play off a po zásluhe triumfovali," tešil sa Spoelstra.

Miami je tak krôčik od svojej štvrtej účasti v ligovom finále za sebou, čo sa v histórii predtým podarilo iba slávnym dynastiám Bostonu a LA Lakers. Pacers čaká v stredajšom piatom súboji na ich palubovke veľmi ťažká úloha, pretože ak Heat viedli 3:1 v sérii, v posledných ôsmich prípadoch využili hneď prvú možnosť postúpiť do ďalších bojov.

play off NBA:

Východná konferencia - finále
MIAMI - INDIANA 102:90 ((27:19, 22:25, 31:20, 22:26)
Najviac bodov: James 32 (10 doskokov), Bosh 25, Wade 15 - George 23, West 20 (12 doskokov), Hill 15, 19.874 divákov.
/stav série: 3:1/
 

Vyberte región